maandag 30 januari 2012

Vakbondsreis naar Palestina

Zaterdag 28 januari in de vroege ochtend vertrokken twaalf kaderleden van ABVAKABO FNV (en - dubbelleden - FNV Bondgenoten) voor een week naar Palestina. Zaterdagavond kwamen ze aan in het Arab Women Union Guesthouse te Beit Sahour.


De kaderleden komen uit Groningen, de Achterhoek, Twente, Zeeuws Vlaanderen, West Friesland, Utrecht-Oost, Gooi- en Vechtstreek en Rotterdam Rijnmond en zijn van verschillende sectoren, ook twee collega's van de werkorganisatie zijn meegegaan.
Ze hebben tot 4 februari een uitgebreid programma waarin ze zich goed op de hoogte stellen van de leef- en werksituatie van Palestijnse collega’s en van gedachten wisselen met vakbondsgroepen. Ook bezoeken ze de algemeen secretaris van de PGFTU, Shaher Sa’ed.
Uiteraard zullen ze ook kijken hoe de olijfbomen van ABVAKABO er aan toe zijn.
Van elke dag wordt een kort verslag geschreven dat tezamen een compleet beeld gaat geven van de reis.

Zie vervolg over de vakbondsreis.

maandag 23 januari 2012

Sara Roy: “Gaza is geen humanitair probleem”

Sara Roy (econoom) hield op 19 januari een lezing in Amsterdam. Ze bracht in 1995 een standaardwerk uit over de economie van de bezetting van Gaza: 'The Gaza Strip, The Political Economy of De-development' . Van haar is het begrip: “de-development”, ‘ont-ontwikkeling”. Ze beschrijft de opzettelijke vernietiging van Gaza’s vermogen om in eigen onderhoud te voorzien, het kapotmaken van de lokale economie. Zie verder Gaza is geen humanitair probleem door Anja Meulenbelt.

Als belangrijkste kenmerk van de bezetting noemt Roy de planmatige en opzettelijke verwoesting van de economische infrastructuur van Gaza, en ook al deels van de enclaves op de Westoever.

maandag 9 januari 2012

Gaza gaat massaal olijfbomen planten - over werk en inkomen

Gaza gaat massaal olijfbomen planten

GAZA-STAD — Het ministerie van Landbouw in Gaza gaat massaal olijfbomen planten. Die moeten de bomen vervangen die door Israëlische militaire operaties zijn vernietigd.
"We hebben een olijfboomarboretum opgezet dat ons in staat moet stellen om een miljoen olijfbomen te planten in de Gazastrook, vooral in de bufferzone die zo zwaar is vernietigd", zegt Ahmad Fatayar van het ministerie van Landbouw.
De olijfbomen kunnen overleven in moeilijke omstandigheden en kunnen in straten, op schoolpleinen en voor huizen geplant worden, zegt Fatayar. Voor een gemiddelde Palestijnse familie van acht personen "volstaan twee of drie olijfbomen om in de olie en olijven te voorzien die men jaarlijks consumeert."
De olijfboom heeft niet alleen praktisch nut, "Palestijnen beschouwen hem ook als een symbool voor hun land, een symbool van onafhankelijkheid, vrede en waardigheid", zegt Ahmed Sourani van het Palestijnse Landbouwhulpcomité (PARC).

Lees hier verder Gaza gaat massaal olijfbomen planten