zaterdag 31 december 2016

VN-Veiligheidsraad eist van Israël bouwstop nederzettingen

VN-Veiligheidsraad eist van Israël bouwstop nederzettingen

Israëlisch-Palestijns conflict
De V-raad heeft voor het eerst Israël veroordeeld omdat Obama het veto niet inzette. Israël is ziedend, Trump zal koers wijzigen.
Foto AP
Op de valreep heeft president Obama dan toch gedaan waar Israël al die tijd voor vreesde. Voor het eerst in acht jaar hebben de Verenigde Staten vrijdagavond eens niet hun veto gebruikt voor een resolutie in de VN-veiligheidsraad die de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever veroordeelt. Mede doordat de Amerikanen zich van stemming onthielden, werd de resolutie aangenomen.
 
Dat die nederzettingen volgens de internationale gemeenschap illegaal zijn, is al veel langer bekend. Dit gegeven was al keer op keer bekrachtigd in eerdere VN-resoluties. Maar als het erop aankwam, werd Israël steeds beschermd door het Amerikaanse veto in de V-raad, dat ook Obama geregeld inzette.
 
Daardoor kon de Israëlische kolonisatie van Palestijns gebied ongebreideld groeien. Nu wonen er, inclusief in Oost-Jeruzalem, ruim 600.000 Joodse kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Internationaal worden de Israëlische nederzettingen alom gezien als obstakel voor vrede tussen Israël en Palestijnen. Israël zegt steevast dat dit onzin is.
 
In de afgelopen jaren kwam Obama veelvuldig in botsing met de Israëlische premier Netanyahu. Voornamelijk over de nucleaire overeenkomst met Iran die Obama sloot en waar Netanyahu fel op tegen was. Maar ook over de nederzettingen, die Obama vaak heeft veroordeeld. Netanyahu reageerde vrijdag woedend: „De regering-Obama heeft niet alleen verzuimd Israël te beschermen tegen deze samenzwering bij de VN, ze heeft er achter de schermen mee samengespannen.”
De resolutie roept Israël nogmaals op „onmiddellijk en volledig” alle nederzettingenactiviteiten in bezet Palestijns gebied te staken. Toch is het onwaarschijnlijk dat Israël zich hieraan zal houden. Over krap vier weken treedt er met Donald Trump een Amerikaanse president aan die de kolonisatiepolitiek gunstiger gezind is dan Obama. „Vanaf 20 januari zullen de zaken anders gaan”, twitterde Trump.
 
Het is hoogst opmerkelijk dat Trump zich een maand voor zijn aantreden al zo openlijk bemoeit met lopende beleidszaken. Donderdag wist hij nog te verhinderen dat Egypte dezelfde resolutie zou indienen. Tegen een gezamenlijk initiatief van Senegal, Venezuela, Maleisië en Nieuw-Zeeland kon hij vrijdagavond niets uitrichten.
 
Ook al is de waarde van de resolutie vooral symbolisch, toch sprak de Fatah-partij van de Palestijnse president Abbas van een „historische overwinning”. De Israëlische minister Steinitz (Energie, Likud) vond daarentegen dat de VS zijn land in de steek hadden gelaten.
Zijn partijgenoot Danny Danon, de Israëlische ambassadeur bij de VN, verwacht dat de nieuwe Amerikaanse regering zijn land een „nieuw tijdperk” zal binnenleiden. Ook al heeft Obama dit jaar Israël nog een militair steunpakket ter waarde van 36 miljard euro toegezegd, in Israël wordt hij als anti-Israëlisch gezien.
 
Uit deze reacties blijkt hoe Israël en de internationale gemeenschap uit elkaar groeien. Waar internationaal wordt ingezet op een tweestatenoplossing – met een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad – spant Israël zich in om deze uitkomst te torpederen. Alles draait om de Groot-Israël-gedachte, waarin de Westelijke Jordaanoever als Joods hartland geldt en Jeruzalem de eeuwige, ondeelbare hoofdstad van Israël is.

1100 olijfbomen geplant voor Nederlandse verzetsheld én Palestijns dorp

Erik Ader plant een van de 1100 olijfbomen in Far'ata
  
Zondagmiddag 20 november werden 1100 olijfbomen aangeplant in het Palestijnse dorp Far’ata, ten westen van Nablus, op de Westelijke Jordaanoever. De bomen werden geschonken aan Far’ata door Erik Ader, zoon van verzetsheld Bastiaan Jan Ader, die 200-300 joodse Nederlanders het leven redde tijdens de Holocaust. Het planten werd gedaan in samenwerking met de stichting Plant een Olijfboom en de Olive Tree Campaign. De olijfbomen staan symbool voor het rechtzetten van onrecht welke 1100 eerder geplante bomen in naam van ds. Ader vertegenwoordigen, en voor solidariteit met het nu onderdrukte Palestijnse volk dat nog altijd onder bezetting leeft.

Meer https://planteenolijfboom.nl/actueel/2016/11/21/1100-olijfbomen-geplant-voor-nederlandse-verzetsheld-n-palestijns-dorp
  
En lees ook  https://planteenolijfboom.nl/ons-verhaal/
  
En  https://planteenolijfboom.nl/mijn-boom/

zaterdag 10 december 2016

Samenvatting van BDS impact in 2016

Het jaar 2016 zal door Palestijnen en door degenen die vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid voor de Palestijnen steunen, onder meer, herdacht worden als het jaar waarin Israel een totale oorlog begon tegen de door Palestijnen geleide wereldwijde BDS-beweging voor Palestijnse rechten, in een wanhopige poging die te vermorzelen.
ramadan-tov
Wat dat betreft zal 2016 ook worden herdacht als het jaar van het spectaculair falen van Israel, aangezien BDS alleen maar verder de mainstream ingroeide en de impact ervan op het Israelische regime van bezetting, kolonialisme en apartheid toenam.
In 2016 zette Israel financiële activa, intensieve spionage, goed geoliede propaganda, cybersabotage en, het belangrijkst, juridische oorlogsvoering in tegen BDS mensenrechtenactivisten en netwerken.
Na de frustratie met het succes van BDS in het Westen, Latijns Amerika, de Arabische wereld, Zuid Afrika en delen van Azië, hoopte Israel hun enorme invloed op het Amerikaanse Congres en de wetgevende macht in de staten en op de regeringen van onder meer Frankrijk, GB en Canada te gebruiken om BDS te onderdrukken. Israel heeft geprobeerd BDS van hogerhand te stigmatiseren, demoniseren en in sommige gevallen te delegitimeren, nadat ze er niet in geslaagd waren de beweging wereldwijd van onderaf en op het niveau van het maatschappelijk middenveld te vernietigen.
Gedurende dit jaar is BDS alleen maar sterker en sterker geworden.
Grote multinationals, waaronder Orange en CRH, beëindigden hun betrokkenheid bij Israelische projecten die Palestijnse rechten afkalven. Dit kwam nadat Veolia in 2015 uit Israel vertrok nadat het miljoenen aan aanbestedingen verloor als gevolg van zeven jaar BDS campagnes.
Ook dit jaar verklaarden tientallen gemeenteraden, vooral in Spanje, zichzelf tot “Israelische Apartheidvrije Zones” en belangrijke kerkgenootschappen in de VS desinvesteerden uit Israelische banken en internationale bedrijven die de bezetting steunen.
Een uitzonderlijk opvallende prestatie voor de BDS beweging in 2016 was het succes bij het winnen van steun voor het recht om Israel te boycotten voor Palestijnse rechten onder het internationaal recht van de Europese Unie, de regeringen van Zweden, Nederland en Ierland, plus Amnesty International, de Amerikaanse Beweging voor Burgerrechten (UCLA), de Internationale Federatie voor Mensenrechten en honderden politieke partijen, vakbonden en sociale bewegingen over de hele wereld.
De logica van het collaboreren met Israels regime van onderdrukking begint plaats te maken voor de logica van aanhoudende internationale druk, die essentieel was bij de beëindiging van de Apartheid in Zuid Afrika. De VN Mensenrechtenraad nam bijvoorbeeld in maart de beslissing om een database te creëren van Israelische en internationale bedrijven die betrokken zijn bij en profiteren van het Israelische bezettingsregime. Deze opmerkelijke ontwikkeling heeft veel bedrijven nerveus gemaakt wat betreft hun eigen betrokkenheid bij Israels serieuze schendingen van het internationaal recht.
De volgende tijdlijn geeft een opsomming van de belangrijkste indicatoren van de impact van directe en indirecte BDS op diverse gebieden.
Lees meer op 

http://www.docp.nl/samenvatting-van-bds-impact-in-2016/