zondag 21 september 2014

Politie in Israël houdt Palestijnse arbeiders eronder


Politie in Israël houdt Palestijnse arbeiders eronder


Nir Hasson 1

Terwijl de afgelopen weken het Israëlische leger huishield in Gaza, kwam de politie in Israël in actie tegen Palestijnse arbeiders op de Westelijke Jordaanoever. Vakbond Workers' Advice Center-MAAN steunde hun verzet en bracht een petitie uit die LabourStart wereldwijd verspreidde: "Israëls politie helpt Joodse werkgevers stakingen te breken op de West Bank". 2
De petitie laat zien hoe Arabische arbeiders door de politie in opdracht van de werkgevers geïntimideerd worden, wanneer ze zich in een vakbond organiseren.

Ontslag spreekbuis arbeiderscomité

"Het politiedistrict van Judea en Samaria wordt soms door Joodse werkgevers op de West Bank ingezet om pogingen van Palestijnse arbeiders tegen te gaan die hun arbeidsomstandigheden willen verbeteren", aldus een petitie die maandag 15 september 2014 is overhandigd aan de Hoge Raad van Justitie.

De petitie werd, met steun van het Workers' Advice Center-MAAN, aangeboden door Hatem Abu Ziadeh, 44 jaar, inwoner van Bir Zeit. Abu Ziadeh werkt al jaren bij de Tzarfati Garage, een groot auto-service centrum in de industriële zone Mishor Adumim vlakbij Jeruzalem. Net als veel werkgevers van Palestijnse arbeiders voorzagen de garagebazen niet in sociale voorzieningen voor de daar werkzame arbeiders. In de afgelopen vijftien maanden was Abu Ziadeh spreekbuis van een arbeiderscomité dat met hulp van de vakbond MAAN werd opgezet, om over betere arbeidsvoorwaarden te onderhandelen.

Toen de garage-eigenaars probeerden Abu Ziadeh te ontslaan, wendde MAAN zich tot het Hof van Arbeid van Jeruzalem. Dat Hof droeg anderhalve maand geleden de eigenaars op het ontslag van Abu Ziadeh ongedaan te maken en verder te onderhandelen met de arbeiders.
De volgende dag deden de garage-eigenaars aangifte tegen Abu Ziadeh bij de politie van het district Judea en Samaria, omdat hij andere arbeiders zou hebben bedreigd. Abu Ziadeh werd beschouwd als een veiligheidsrisico, omdat hij een voertuig van het Israëlische Leger had beschadigd waaraan in de garage werd gewerkt.

Zie verder Solidariteit.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.