zaterdag 13 september 2014

FNV gaat steviger voor Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

Wesam Ahmed van de Palestijnse mensenrechten-organisatie Al-Haq (*) sprak op 11 september de Bondsraad van AbvaKabo FNV toe en dankte allereerst voor de steun aan het humanitaire fonds voor de slachtoffers in Gaza (zie Steun Gaza, doe een donatie).


Daarna pleitte hij voor het aanwenden van alle mogelijke vakbondsinvloed inzake 'socially responsible investments', voor goed bewustzijn omtrent welke invloed beleggingen (voor pensioenen bijvoorbeeld) hebben op samenlevingen elders op de wereld, in onze 'Global Society'. En voor wat betreft Palestina betekent dat het letten op de Israelische banken die de Israelische nederzettingen faciliteren: 'which 'side are you on?' is dan de vraag die je hebt te beantwoorden.Na de speech van Wesam Ahmed besloot de Bondsraad unaniem het ABP opnieuw (#) per brief op te roepen te stoppen met beleggingen in de bezettings-medeplichtige Israelische banken.
Goed hierbij te weten dat MVO - Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen - voor de vakbeweging vanzelfsprekend is, en dat in alertheid op dat punt een taak ligt voor leden en kaderleden van de bond (aanbestedingen, eigen organisatie).   Wesam Ahmed met dagelijks bestuur AbvaKabo FNV.

De dag ervoor met FNV-voorzitter Ton Heerts in De Burcht te Amsterdam. Wesam was in februari door de FNV-delegatie in Palestina uitgenodigd.-------------------------------------------------------------------

(*)
Al-Haq ontving in 2009 tezamen met de Israelische mensenrechtenorganisatie B'Tselem in Vlaardingen de Geuzenpenning uit handen van de Haagse burgemeester Van Aartsen.
Zie daarover Verzetsmuseum over Geuzenpenning 2009
en Al Haq in Geuzenpenning-prize 2009
en Trouw 13-3-2009: Al-Haq en B-Tselem krijgen Geuzenpenning

Zie voorts van Al Haq's directeur Shawan Jabarin op 25 juli 2014:
Palestinian natural resources lie beneath this terrible conflict

(#)
Na ABP legt brief Tutu naast zich neer en een brief van het bestuur begin 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.