maandag 4 april 2011

ABVAKABO-BONDSRAAD EN FNV-KADERDAG OVER PALESTINA OP 29/30 MAART


De coördinator van de olijfboomcampagne, Kristel Letschert
, vertelde op 29 maart de ABVAKABO-BondsRaad kort over de situatie in de bezette gebieden en over de 70 net geplante ABVAKABO-bomen en nodigde een delegatie uit om Palestina - en de eigen bomen - te komen bezoeken. Zij kan voor zo'n delegatie en voor bezoekers een veelzijdige kennismaking regelen.


Aansluitend werd vanuit de Palestinawerkgroep gepleit voor het door ABVAKABO opkomen voor de mensen die al vele jaren vreedzaam demonstreren tegen 'de muur' en de nederzettingenbouw. Nu voor het publiekelijk opkomen voor de gevangen genomen Bassem Tamimi, voor het daartoe contact opnemen met onze Palestijnse vakbondsgenoten zoals Anan Qadri (zie haar hartekreten in het Amman-verslag, in lijn met haar inbreng op de solidariteitsdag 30 oktober!), Laila Sha'ar en anderen bij de PGFTU. Alsmede voor actie vanuit PSI en ITUC, onze internationale vakbondsfederaties. Ook om het alsnog vakbondsaandacht geven aan de pas vrijgelaten Abdallah Abu Rahmah.
Het bondsbestuur deed bij monde van voorzitter 
Edith Snoey meteen de toezegging hiermee aan de slag te gaan.

Ook gaat het bondsbestuur in internationaal vakbondsverband opkomen voor de onafhankelijke Egyptische vakbonden (ook hier), die protesteerden tegen een anti-stakingswet.

Voorts komt er snel (in mei) een Bondsraad over Internationale Solidariteit. Daarbij is het verslag van onze solidariteitsdag van 30 oktober j.l. van belang, met reactie van het bondsbestuur.

Op 30 maart was een uitstekende en goed bezochte kaderdag over Internationale Solidariteit, vanuit een initiatief van FNV Bondgenoten deden verder de Nederlandse PolitieBond, FNV-Bouw, de Algemene OnderwijsBond, ABVAKABO-FNV en FNV-Mondiaal mee. Er komt verslag; rechtsboven één der ter plekke gemaakte smaakmakende cartoons. Uit een werkgroep kwam dat IS in elke bondsraad en -vergadering serieus aandacht verdient, ook op de sites en in de bondsbladen. 
 
Het werkwoord 'doen' stond vaak centraal alsmede dat de vakbeweging vaker en beter één front moet vormen met NGO's zoals Milieudefensie, Amnesty en dergelijke organisaties. Voor alle deelnemers was er een pamflet van de Palestinawerkgroep en mondeling werd geattendeerd op het opkomen voor de antimuur-demonstranten (Bassem Tamimi en anderen), extra logisch op de Palestijnse Dag van het Land de 30e maart.

Inspirerend voorbeeld voorts: Vakbondscampagne voor een Duurzame Cacaoketen.
En we leerden dat er meer kan op MVO-gebied (beleid in ontwikkeling) door de OESO-meldpunten te gebruiken; schendingen van OESO-richtlijnen kunnen er worden gemeld.....
Het verslag van de kaderdag komt snel.

Tot slot iets anders, over het MoviesThatMatter Festival. Met enkelen zagen we daar de documentaire Budrus over verzet tegen 'de Muur' o.l.v. Ayed Morrar. En we spraken hem aansluitend op 27 maart.
Goed dit bericht over bekroning van Ayed Morrar te lezen: Budrus gaan zien. En dergelijke acties steunen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.