donderdag 14 mei 2015

ISRAËL EN DE PALESTIJNSE BEZETTE GEBIEDEN “De hoge muur die alles in de schaduw zet”

Uit de Jaaratlas Mondiaal FNV 2014

SOLIDARITEITSPROJECTEN PALESTIJNSE BEZETTE GEBIEDEN

In februari 2014 bezocht een delegatie van de FNV en van de ABVAKABO FNV Israël en de Palestijnse Gebieden.

George de Roos (ABVAKABO FNV) doet verslag:

“Als je binnenshuis met Palestijnen praat word je getroffen door hun vriendelijkheid en openheid, maar eenmaal buiten dan wordt alles gekleurd door de grimmige sfeer. De zes meter hoge muur tussen (*) Israël en de Bezette Gebieden zet alles in de schaduw. Ik herinner me dat we op bezoek gingen bij de Nederlandse vertegenwoordiger in Oost-Jeruzalem. We zouden de voorzitter van de vakcentrale PGFTU, Shaher Sa’ed, meenemen. Maar al gauw bleek dat Shaher geen permit kreeg om naar Oost-Jeruzalem te gaan. Het gekke was: hij bleef er zo gelaten onder. Palestijnen zijn natuurlijk gewend dat ze niet vrij kunnen reizen. Je weet het, maar als je het dan van dichtbij meemaakt is het toch confronterend.

DESINVESTERINGEN
Het doel van onze reis was mede om te bezien in hoeverre ons Palestina-beleid moest worden aangepast. Palestina-beleid komt niet makkelijk tot stand. Het is en blijft een gevoelig onderwerp. Een boycot van Israël is voor de FNV niet aan de orde. In plaats daarvan zet de FNV in op desinvesteringen. We vragen institutionele investeerders – zoals de pensioenfondsen – om hun geld niet te beleggen in bedrijven die profiteren van de bezetting. Eén van de grote pensioenfondsen, PFZW (zorg en welzijn ) heeft recent besloten de investeringen in een aantal Israëlische banken af te bouwen. Dat is een mooi resultaat. Ook het ABP proberen we zo ver te krijgen. Maar dat komt niet zonder slag of stoot tot stand.

UITGEBUIT
Tegelijkertijd proberen we investeerders te overtuigen hun geld juist te steken in de opbouw van de Palestijnse economie. Dat is nog erg lastig. De economische ontwikkeling van de Palestijnse Gebieden wordt tegengewerkt. Er zijn bijvoorbeeld enorme beperkingen op de import van grondstoffen. Ook is het vrijwel onmogelijk voor Palestijnen om een bouwvergunning te krijgen.Dit maakt dat er weinig solide bedrijven zijn om in te investeren.Palestijnse arbeiders hebben veelal geen andere keuze dan te gaan werken in de nederzettingen of in Israël. Daar worden ze uitgebuit. De FNV zet zich daarom lokaal in voor capaciteitsopbouw van organisaties en bonden die opkomen voor de rechten van Palestijnen, zoals de vakcentrale PGFTU en de ‘Workers Hotline’.

TRAINING AMBTENAREN
Tijdens het bezoek hebben we besloten een project te gaan steunen dat Palestijnse ambtenaren van het ministerie van arbeid traint in Israëlische arbeidswetgeving, zodat zij klachten van Palestijnse arbeiders aanhangig kunnen maken bij hun Israëlische collega’s. Onze Palestijnse collega’s vragen om onze solidariteit in hun strijd tegen de voortdurende schending van het internationale recht. Die steun zeggen wij hen toe.”

(*) Redactie: de Muur ligt niet tussen Israel en bezet gebied, maar doorsnijdt bezet gebied bijna volledig.

Zie het volledige verslag http://www.fnv.nl/site/over-de-fnv/internationaal/mondiaal-fnv/documenten/wereld-van-mondiaal-fnv/over-mondiaal-fnv/jaaratlas_mondiaal_2014?utm_source=emark&utm_medium=email&utm_campaign=14+mei+2015+Mondiaal+Magazine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.