zaterdag 4 april 2015

‘War on Terror’ leidde tot massamoord

‘War on Terror’ leidde tot massamoord

07

WASHINGTON – De door de VS geleide War on Terror heeft tot nu toe in Irak, Afghanistan en Pakistan aan minstens 1,3 miljoen burgers het leven gekost.

Dat melden medewerkers van een drietal Amerikaanse artsenorganisaties, waaronder Physicians for Social Responsibility, in het rapport Body Count. Het werkelijke dodental ligt volgens de artsen aanzienlijk hoger daar landen als Jemen, Somalië en Libië geen onderdeel hebben uitgemaakt van het onderzoek. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens afkomstig van de VN, regeringen en ngo’s.
Volgens de opstellers van het rapport, dat betrekking heeft op de periode 2002-2012, heeft het optreden van voornamelijk Amerikaanse, Britse, Poolse en Australische militairen vanaf 2003 in Irak het leven gekost aan ongeveer één miljoen burgers en 4800 militairen. De oorlog in Afghanistan, die eind 2001 van start ging met aanvallen uitgevoerd door Amerikaanse, Franse, Britse en Australische militairen, kostte aan ruim 220.000 burgers het leven tegenover 3500 militairen.

In Pakistan vielen tot nu toe naar schatting 80.000 burgerslachtoffers als gevolg van Amerikaanse drone-aanvallen. De artsen storen zich vooral aan de methode om na een eerste beschieting even te wachten totdat mensen hulp komen bieden vooraleer een tweede beschieting wordt gelanceerd. Onder de slachtoffers bevinden zich opvallend veel kinderen. De VS voert dodelijke drone-aanvallen uit onder het mom van het uitschakelen van safe havens voor terroristen.

Volgens de artsen misleiden de massamedia de burger door veel lagere aantallen dodelijke burgerslachtoffers te publiceren, veelal cijfermateriaal afkomstig van de Amerikaanse overheid. Zo zou de VS het aantal gedode burgers in Irak bewust laag hebben gehouden omdat alle legitimiteit voor die oorlog, ook binnen de VS zelf, ontbrak. Nadat het Britse vaktijdschrift The Lancet melding maakte van het feit dat gedurende de eerste drie jaar van de Irak-oorlog reeds 665.000 mensen waren gesneuveld, wuifden de Britse premier Blair en zijn Amerikaanse collega Bush dit aantal honend weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.