woensdag 21 mei 2014

Actie tegen privatisering Grieks waterbedrijf (vervolg)Abvakabo FNV was bij referendum over privatisering van Grieks waterbedrijf

water_protests

Nee, zo stemde 98 % in Thessaloniki (Griekenland) zondag 18 mei in het referendum over privatisering het waterbedrijf van de stad.
De Griekse regering wil, gedwongen door de EU-troika, het waterbedrijf van Thessaloniki (en van Athene) privatiseren om zo de staatsschuld te verkleinen. Zeven kaderleden van Abvakabo FNV (deels werkzaam bij waterbedrijven) waren als waarnemer bij het referendum aanwezig in een delegatie vanuit de Europese vakbeweging (de EPSU). Er waren waarnemers uit negen landen om toe te zien dat het stemmen eerlijk zou verlopen.
Namens de EPSU werd zo solidaire steun overgebracht aan de Griekse collega's en burgers van de stad.
Abvakabo FNV vindt dat water een mensenrecht is en daarom geen handelswaar mag zijn, dat waterbedrijven dus niet geprivatiseerd mogen worden.

Tegenstanders van het voorstel om het Griekse waterbedrijf in de stad Thessaloniki in de uitverkoop te doen, waren meteen al de lokale vakbonden en de Grieks Orthodoxe kerk. Zij willen dat water door een publiek bedrijf geleverd wordt. Zij zien dat als de enige manier om de kwaliteit te garanderen en de prijs niet fors omhoog te drijven.

Na het duidelijke nee van de stemmers is het nu zaak dat naar hen geluisterd wordt!

Hier verslag delegatiegenoten van Ver.Di AugsburgEn van EJOLT: this is what 98 % of Thessaloniki wants


En zie ook dit eerdere bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.