vrijdag 25 april 2014

Portugal 25 april 2014: 40 jaar geleden versloegen de anjers het fascisme

 
 Op 25 april 1974 maakte het Portugese volk een einde aan tientallen jaren dictatuur. De Portugezen zetten een proces in gang dat leidde tot een opmerkelijke sociale en politieke vooruitgang. Ex-Ecolo-senator Josy Dubié en ex-RTBF-journalist Hugues Le Paige (beiden ondertekenaars van de oproep om in Franstalig België voor de PVDA+ te stemmen), waren veertig jaar geleden in Portugal. Zij delen hun herinneringen aan de Anjerrevolutie.
 

In de stad Grândola, staat een monument ter ere van de Anjerrevolutie van 1974. De partituur en de woorden van het lied staan erin gegraveerd. (Foto Bosc d’Anjou / Flickr)

Het fascisme aan de macht in het hart van Europa

Veertig jaar geleden was het fascisme in verschillende Europese landen nog een realiteit, met name in Griekenland, in Spanje en in Portugal.
In Portugal kwam het extreemrechtse regime aan de macht midden de jaren 20. Er kwam een verbod op vakbonden, totale afschaffing van de persvrijheid, een genadeloze repressie tegen democratische militanten en vooral een verpletterende economische uitbuiting door de grote bedrijven die het centrum vormden van het economisch leven van de “Estado Novo”. Josy Dubié herinnert het zich nog: “De armoede was schrijnend. Het centrum van Lissabon was altijd heel proper, er lag geen papiertje op de grond, maar rondom de hoofdstad waren er enorme sloppenwijken.”

Bovenop de interne problemen, voerde het land een bloedige oorlog tegen bevrijdingsbewegingen en de inheemse bevolkingen die vochten voor hun onafhankelijkheid in de Portugese kolonies (Guinee Bissau, Angola, Mozambique). Het zorgde niet alleen voor dood verderf in Afrika, maar het putte het land ook financieel uit. “Jonge Portugezen vertrokken met tegenzin naar het front, velen deserteerden en vertrokken naar Frankrijk en naar België”, vertelt Hugues le Paige. “De Europese regeringen hadden geen moeite met het Salazar-regime (genoemd naar António de Oliveira Salazar, de belangrijkste regeringsleider in de jaren van de dictatuur in Portugal, n.v.d.r.) en deden niets om de Portugese democratische beweging te steunen. Portugal was trouwens een van de stichtende lidstaten van de NAVO oprichtten.”

Bron en lees verder Solidair.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.