zaterdag 23 november 2013

PALESTIJNSE FILMDAG IN FILMTHEATER HILVERSUM

Zondag 24 november 2013
http://www.filmtheaterhilversum.nl/

12.00 uur zaal 1
‘THE IRON WALL’ door MOHAMMED ALATAR.(2006, ned.ondertiteling)
Deze indrukwekkende  actuele documentaire geeft inzichtelijk  beeld van de geschiedenis van de bezetting van de West Bank en Gaza, vanaf ’67, van de bouw van de muur en de impact daarvan op het leven van Palestijnen.
Aansluitend: Alfred Feberwee, secretaris van Een Ander Joods Geluid. Hij vertelt over activiteiten van zijn organisatie en gaat desgewenst in op vragen van bezoekers over The Iron Wall.

12.00 uur zaal 2
‘DE OMSLAG’ van JACQUELINE DE BRUYN. (2013, nederlands gesproken).
Documentaire waarin 4 oude joodse mensen vertellen over hun beweegredenen  om  nu te kiezen voor de Palestijnen. Ervaringen in Auschwitz en jappenkampen worden meestal gebruikt om de standpunten van de Israëlische regering te steunen. Voor deze vier mensen (o.a. Hajo Meyer) hebben deze ervaringen juist gezorgd voor een omslag in hun denken over de relatie Israël en Palestina.
Aansluitend : Q&A met filmmaakster Jacqueline de Bruyn.

14.15 uur in zaal 1
‘BRUID VAN GALILEA’ van BASEL TANNOUS (ondertiteling?)
Na een bombardement tijdens de Nakba (1948) belandt de Palestijnse vrouw Fatma in een rolstoel, stuurt haar verloofde weg en bewaart haar trouwjurk. De Israëlische piloot, later vredesactivist, meldt zich jaren later bij haar.
Aansluitend:
‘THE SONS OF EILABOUN’ van HISHAM ZREIQ (2013, Engels ondertiteld). Een korte versie van een film  waarin dorpelingen , na 60 jaar  verdringing van een collectief  drama, hun verhaal vertellen over de moord op 18 mannen .
Ook filmisch indrukwekkend.
Aansluitend: Q&A met de Palestijnse filmer Hisham Zreiq.

14.00 uur in zaal 2
‘THANK GOD IT IS FRIDAY’ van  JAN BEDDEGENOODS EN NIELS IWENS.
Documentaire over dagelijks leven in het Palestijns dorp Nabi Saleh, en in de aangrenzende , maar door de muur afgescheiden Israëlische nederzetting Halamish. In het ene dorp  begint de wekelijkse demonstratie tegen de muur, in het andere gaat men zich voorbereiden op de sabbat.
Ook de reacties bij het vertonen van de docu in beide dorpen, zijn gefilmd.
Aansluitend:
’NOWHERE LEFT TO GO’, producer ANGELA GODFREY-GOLDSTEIN ( 2013). Ook actueel, interessante documentaire over het leven  en de onmogelijke leefsituatie van JAHALIN  BEDOEÏENEN. Gefilmd wordt hoe de bedoeïenen worden verjaagd en hoe ambtelijke ”regelingen” funktioneren, waardoor hen het leven onmogelijk wordt gemaakt.
Aansluitend: Q&A met Angela Godfrey-Goldstein , Sulaiman Abu Dahouk en  Jameel Alhamadin. Angela is naast producer van de film, vredes-, milieu- en maatschappelijk activiste. Sulaiman en Jameel zijn beiden woordvoerders én leden van de Jahalin bedoeïenen.

16.00 uur in zaal 1
‘PRIVATE’ van SAVERIO CONSTANZO, (2004 ned. ondertiteling)
Speelfilm, gebaseerd op waar gebeurd verhaal over een middle class Palestijnse familie. Ze worden gedwongen hun huis af te staan voor bewoning door Israëlische soldaten.

16.15 uur in zaal 2
OP HET SNIJVLAK VAN CULTUUR EN POLITIEK IN PALESTINA.
‘HET SPEL’ van  TINUS KRAMER (22 minuten): docu over een jeugdtheater in Gaza. Geeft zicht op verschil in levensomstandigheden in Gaza en de Westbank. Ook na uitnodiging door Cordaid aan de theatergroep om naar Nederland te komen, kregen ze geen toestemming Gaza te verlaten.
Aansluitend: gedicht ‘I’M A PALESTINIAN WOMAN’ van RAFEEF ZIADAH, (10 minuten).
Aansluitend: ‘BEFORE YOU IS THE SEA’ HISHAM ZREIQ. ( 15 minuten), een poëtische  verfilming van een onmogelijke liefde in Palestina.
Q&A met Hisham Zreiq.
Aansluitend:  CONCERT  door NIZAR ROHANA, prominent OUD speler in de Palestijnse muzikale wereld. Geniet lokale en internationale bekendheid.

18.00 uur : PALESTIJNS BUFFET

19.30 uur in zaal 1
‘GATE KEEPERS’ van DROR MOREH  (90 minuten, ned. ondertiteling).
Documentaire, met unieke archiefbeelden, waarin 6 voormalige hoofden van de Israëlische Binnenlandse Veiligheidsdienst SHIN BET, reflecteren op eigen handelen en het toenmalige veiligheidsbeleid van Israël in hun “war on terror”.Een van hen vergelijkt de bezetting van de Palestijnse gebieden met de Duitse bezetting. Een andere concludeert: “je kunt de slag winnen, maar zult de oorlog verliezen’.

19.15 uur in zaal 2
‘INSCH’ALLAH’ van ANAIS  BARBEON LAVALLETTE (100 minuten).
Speelfilm/docu, over vrouwelijke arts. Zij woont  in Jeruzalem en werkt in Ramallah  in de West Bank. Ze raakt verscheurd tussen die twee werelden, verbeeld in de wereld van haar Israëlische buurvrouw/soldaat en haar Palestijnse zwangere patiënte. Ze moet wel kiezen.
Aansluitend voor alle bezoekers van beide films:
ANJA MEULENBELT, oud senator van de  Eerste Kamer, therapeut/medewerker bij Kifaia in Gaza en schrijfster.
Zij vertelt over huidige situatie in Gaza en de West Bank en kan bevraagd worden op een van de getoonde films.

Napraten met een drankje

Werkgroep Palestijnse Filmdag Hilversum
Jules Sol
Sandra Laheij
Jan van Heereveld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.