vrijdag 15 oktober 2010

Bedrijven mogen ´de bezetting´ niet faciliteren: de casus Riwal

Bericht van de Palestijnse mensenrechten-organisatie Al Haq over Riwal: 
Corporate Complicity in International CrimesThe Case Against Riwal

NRC 14-10-2010Inval Nederlands bedrijf wegens hulp bij bouw muur Israel
Rotterdam, 14 okt. De Nationale Recherche heeft gisteren een inval gedaan bij kraanverhuurbedrijf Riwal in Dordrecht omdat het heeft geholpen bij de bouw van de omstreden Israëlische muur rond de Westelijke Jordaanoever.


 Volgens een aangifte heeft het bedrijf zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid. Namens de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq (het recht) heeft Liesbeth Zegveld van Böhler advocaten eerder dit jaar aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie.

 In 2004 vonniste het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat de bouw van de omstreden veiligheidsafscheiding die Israël langs en op Palestijns gebied bouwt in strijd is met het internationaal recht. Het Internationaal Gerechtshof is het belangrijkste gerechtelijke orgaan binnen de Verenigde Naties. De Algemene Vergadering van de VN maande Israël om de muur, voor zover deze op de bezette Westelijke Jordaanoever staat, te slopen. Israël gaf geen gehoor aan deze resolutie.

Vier hoogwerkers

 De mensenrechtenorganisatie Al-Haq verwijt Riwal dat het vier hoogwerkers heeft verhuurd die zijn gebruikt bij de bouw van de bijna tien meter hoge muur. De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof was bekend en daarmee heeft het bedrijf zich schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Het gaat daarbij, volgens Zegveld, om oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid. „Dit bedrijf heeft willens en wetens bijgedragen aan apartheid en vervolging”, zegt Zegveld.

 Het Landelijk Parket heeft twee aangiftes ontvangen tegen Riwal. Het onderzoek gaat de komende tijd verder en zal pas later leiden tot een beslissing over een eventuele strafrechtelijke vervolging.

Nederzettingen

 Riwal is een Nederlands bedrijf dat in 1968 is opgericht. Het is in Europa het grootste, particuliere, bedrijf op het terrein van verticaal transport. Het bouwen aan de Israëlische muur bracht het kraanverhuurbedrijf in 2006 in opspraak. In antwoord op vragen van de Tweede Kamer liet toenmalig minister Ben Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) weten dat de regering het „ongewenst” acht dat een Nederlands bedrijf zou bijdragen aan de bouw van de barrière.

 In 2007 meldde mensenrechtenorganisatie B’Tselem dat het bedrijf nog steeds materiaal verhuurde. Riwal was tot en met vorig jaar actief bij de bouw van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Commentaar bij de foto en in het artikel: waar wordt geschreven over 'de Israëlische muur rond de Westelijke Jordaanoever' is dat een blunder van de NRC, want de Muur ligt nou net bijna volledig binnen de in 1967 bezette gebieden en is daar illegaal. Wat Riwal in Israel doet is niet aan de orde.

1 opmerking:

 1. 4.VN MEET MET 2 MATEN!!
  Toen in mei 2010 Israel 9 radicale moslims doodschoot op de boot naar Gaza, nadat deze moslims Israelische militairen in het nauw hadden gedreven, wist de VN van gekheid niet hoe snel ze met een afkeurende VN-resolutie moest komen.
  Op dit moment is het een grote chaos in Egypte, en zijn er daar mogelijk al meer dan 200 doden gevallen.
  En wat horen we van de VN? Helemaal niets!
  Conclusie: de VN is niet neutraal, en meet met 2 maten.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.