Annexatie: aanval op het Internationaal Recht
Israël heeft aangekondigd in juli dertig procent van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Dit zorgt voor speculatie en onzekerheid. Want wat betekent dit voor de Palestijnen, die op de Westoever wonen, en zelfs voor Palestijnen die daar niet wonen? Verschillende misvattingen doen de ronde. Wij zetten een aantal voor je uiteen.
Grote misconceptie: ‘annexatie zal niets veranderen’
Optimistische stemmen zeggen dat het goed is dat het beestje eindelijk bij de naam genoemd wordt, Israël neemt immers al decennia lang stukken grond van de Palestijnen in en voegt het bij de nederzettingen of het wegennetwerk waar alleen Joodse Israëliërs gebruik van mogen maken. Nu komen ze er eindelijk voor uit, en verder zou het in de praktijk voor de Palestijnen niet veel verschillen. De tweestatenoplossing is practisch gezien al tijden niet meer mogelijk, maar maar het lijkt erop dat machthebbers en veel media die situatie niet willen inzien. Door verdere annexatie kan de wereld dit niet blijven volhouden, en zal Israël op termijn burgerschap en gelijke rechten aan de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever moeten geven. Maar is dat allemaal wel zo?“Annexatie is een van de grofste inbreuken op het internationaal recht na het in de Tweede Wereldoorlog aanvaarde principe dat verkrijgen van grondgebied d.m.v. geweld volstrekt niet is toegestaan.”
Nee, zegt het tegengeluid. Annexatie zal het begin zijn van een proces van Palestijnse onteigening en Israëlische ontwikkeling van deze gebieden, waarvan de omvang en snelheid onmogelijk zijn zonder annexatie. Mensenrechtenadvocaat Michael Sfard (o.a. Yesh Din en B’tselem) stelt dat Israël een arsenaal aan wetten en mogelijkheden erbij krijgt om land en bezittingen in te nemen.
Verder
https://www.planteenolijfboom.nl/actueel/2020/6/30/annexatie
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.