zaterdag 4 juli 2015

Stedenband Amsterdam-Tel Aviv? Samenwerking?

En intussen in ons Amsterdam:

woensdag 1 juli 2015


Stedenband Amsterdam-Tel Aviv? Samenwerking?

De stichting Gate48, een platform van kritische Israeli's in Nederland is tegen een stedenband - of zoals het nu is gaan heten: samenwerking - met Tel Aviv. Hieronder de verklaring die ze vandaag uitgaven:

http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2015/07/stedenband-amsterdam-tel-aviv.html

en

donderdag 2 juli 2015


Stedenband A'dam-Tel Aviv? Samenwerking? II

Salama - سلمة الباسلة : Village House In 1990
 Huizen die behoorden tot het verdwenen Palestijnse dorp As-Salama met op de achtergrond een wijk van Tel Aviv. (Foto uit 1990, afkomstig uit Walid Khalid, ''All that Remains'').

Ik ben een beetje verbaasd dat er hier en daar verbazing was dat burgemeester Eberhard van der Laan van de Amsterdamse gemeenteraad woensdag alsnog het groene licht kreeg om in september naar Tel Aviv en Ramallah af te reizen om te kijken hoe met deze steden een samenwerkingsverband vorm kan worden gegeven. Verbaasd omdat het volstrekt voorspelbaar was wat er zou gebeuren, nadat Van der Laan ruim een week geleden na bezwaren van de raad zijn voorstel voor een stedenband had ingetrokken en er een ''samenwerking'' voor in de plaats had gesteld. Een kind kon toen zien aankomen dat Van der Laans partij, de PvdA, met deze formulering alsnog zou zou instemmen, zodat Van der Laans gedeukte prestige zou worden gered, de opwinding in sommige gelederen zou worden ingedamd en alles hopelijk weer koek en ei zou worden..
Dat is de manier waarop de Nederlands polderdemocratie werkt, of moeten we zeggen de PvdA fuctioneert. Achter de schermen is heel druk getelefoneerd en vergaderd, zo mogen we aannemen. Niet voor niets kon Ronny Naftaniel, ex-directeur van het CIDI en degene die zo'n twee jaar geleden het plan voor een stedenband lanceerde, al op zondagmiddag 28 juni - dus ruim voor de raadsvergadering - tijdens een bijeenkomst van het CIDI bij de Liberaal Joodse gemeente (LJG) in Amsterdam, meedelen dat de ''samenwerking''in kannen en kruiken was, omdat de PvdA akkoord was gegaan.
Het kon ook haast niet anders. Van der Laan moest zijn gezicht redden - wat had hij anders voor houding moeten aannemen bij de door hem onderhouden, met enige regelmaat bijeen komende, ''dialoogtafel'' van Joden en moslims?
En bovendien, was de nog altijd machtige oude garde van de PvdA, de Harry van den Berghs en Jacques Wallages zogezegd, die achter de schermen nog vaak aan de touwtjes trekt en bovendien een onverwoestbare band met de Israelische zusterpartij Avodah koestert, niet het geweer gekomen??  Waarschijnlijk hebben de oude rotten de jonge gemeenteraadsleden even haarfijn uitgelegd dat verzet aantekenen tegen een stedenband met ausgerechnet Tel Aviv nou niet bepaald was wat er van ze werd verwacht.


http://abu-pessoptimist.blogspot.nl/2015/07/stedenband-adam-tel-aviv-samenwerking-ii.html#more


Terwijl intussen

Verklaring van de Palestijnse BDS Beweging over mogelijke stedenband Ramallah – Amsterdam

http://www.docp.nl/verklaring-van-de-palestijnse-bds-beweging-over-mogelijke-stedenband-ramallah-amsterdam/

en

Gemeente Ramallah: “Wij tekenen geen overeenkomsten waarbij steden van de bezettingsmacht een derde partij zijn”.

http://www.docp.nl/gemeente-ramallah-wij-tekenen-geen-overeenkomsten-waarbij-steden-van-de-bezettingsmacht-een-derde-partij-zijn/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.