Orange leverde tijdens de aanval op Gaza in 2014 gratis diensten aan de militairen die aan de aanval deelnamen.
Israel heeft bij Frankrijk geprotesteerd tegen uitlatingen die de directeur van de Franse telecommaatschappij Orange, Stéphane Richard, woensdag heeft gedaan in Cairo. Stéphane zei daar op een persconferentie dat hij de banden van Orange met de Israelische maatschappij ''Partner Communications'' nog ''morgen'' zou willen verbreken, maar dat hij dat voorlopig niet zal doen, omdat het Orange op een miljoenenclaim zou kunnen komen te staan wegens contractbreuk.
Het Israelische protest is de zoveelste ontwikkeling betreffende BDS (Boycott, Desinvestment and Sanctions) dat langzamerhand volledig het Israelische nieuws lijkt te zijn gaan beheersen. In het geval van de uitlatingen van Richard ging het om een recente ontwikkeling in Egypte. BDS Egypte maakte onlangs bekend dat het een boycot is begonnen van de Egyptische mobiele telefoonaanbieder Mobinil, die sinds enkele jaren vrijwel volledig eigendom is van Orange.
Aanleiding voor de boycot, die onverwacht veel steun kreeg in Egypte, is het feit dat het Israelische bedrijf Partner Communications, dat een overeenkomst met Orange heeft waarbij het onder de naam Orange mag opereren, actief is in de bezette gebieden en daar onder meer de communicatie van de bewoners van de nederzettingen verzorgt. Orange is overigens wegens de banden met Partner ook al een tijdje mikpunt van acties van de BDS-beweging in Frankrijk zelf.
Het protest van de Israelische regering tegen de uitlatingen die Richard in Cairo deed, kwam in de vorm van een boodschap van de Israelische ambassadeur in Parijs, Yossi Gal, waarin hij de Franse regering vroeg afstand te nemen van Richard's opmerkingen. Gal's redenering daarachter luidde dat het Franse staats-telecombedrijf France Télécom voor 25% eigenaar is van Orange, zodat het de Franse staat rechtstreeks aangaat. Maar die redenering snijdt waarschijnlijk geen hout, Orange is gewoon een privé-onderneming waarin de Frase staat - indirect - een belang heeft. De Israelische stap, waartoe opdracht was gegeven vanuit het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken, geeft goed weer hoe Israel langzamerhand geobsedeerd raakt door de telkens terugkerende neuwsberichten betreffende BDS.
Woensdag debatteerde de Knesset, het Israelische parlement, ook over BDS. Minister van Justitie Ayelet Shaked zei dat BDS voortkwam uit klassiek anti-semitisme, de radicale islam en simpele naïviteit. Zij bepleitte contra-boycots, onder meer naar aanleiding van het recente bericht dat de Britse Studentenbond zich achter BDS heeft gesteld. ''We moeten terugschieten, '' zei de minister zonder overigens aan te geven hoe en waarmee. Dat was kenmerkend voor het hele debat. Het leidde niet tot enige concrete stap.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.