vrijdag 9 maart 2012

Olijfboomplanters voor nazis uitgescholden en van veld gestuurd door het Israëlische leger

Ingekomen van de olijfboomcampagne, en zie hierbij ook bericht onderaan (*): 

Van: Olijf Boom [mailto:planteenolijfboom@gmail.com]
Verzonden: donderdag 8 maart 2012 14:11
Aan: planteenolijfboom
Onderwerp: Voor nazis uitgescholden en verhinderd olijfbomen te planten

Olijfboomplanters voor nazis uitgescholden en van veld gestuurd door het Israëlische leger

Op woensdagochtend 7 maart waren de Palestijnse coördinator Baha en de Nederlandse coördinator Kristel met een groep van 11 Noorse scholieren uit Oslo olijfbomen aan het aanplanten op het veld van de Palestijnse boer Yassin Da'doua toen zij zwaar beledigd werden door een Israëlische settler en uitgescholden voor nazis.

De leidster van de Israëlische kolonistenorganisatie 'Women in Green', Nadia Matar, arriveerde ongeveer een half uur nadat de groep was begonnen met de aanplant van 200 jonge olijfbomen. Samen met twee andere kolonisten begon ze op intimiderende wijze foto's te maken van de Noorse jongeren. Vervolgens schold zij hen uit voor nazis. “Jullie grootouders hebben mijn grootouders vermoord in de concentratiekampen en nu helpen jullie de arabieren met het stelen van ons land. Jullie helpen de Arabieren met een nieuwe holocaust. Jullie zijn zoals de nazis.”

De groep Noorse scholieren is voor een werkweek in Israël en de Palestijnse gebieden en had in samenwerking met de Olijfbomencampagne een ochtend gepland voor het aanplanten van olijfbomen. Boer Yassin Da'doua heeft eigendomspapieren uit zowel de Ottomaanse tijd als ook een uitspraak van de Israëlische rechtbank dat het land van hem is en dat hij het mag beplanten.

Kort nadat Nadia Matar arriveerde, verschenen ook het Israëlische leger, gevolgd door de Israëlische politie, grenspolitie, speciale eenheden die ingezet worden bij rellen en een vertegenwoordiger van de 'Land Autoriteit'. Zij verklaarden dat het land geen privé eigendom is, maar Staatsland en dwongen de Noorse jongeren te stoppen met werken.

Toen een aantal van hen niet direct gehoor gaf aan deze order, werd een Palestijnse jongen, de neef van boer Yassin, op hardhandige wijze gearresteerd en afgevoerd naar een politiewagen.

De politie en het leger dwongen de scholieren naar de bus terug te keren. De boer en zijn familie zouden op het land mogen blijven werken. De bus werd door een Israëlische politiewagen terug naar Bethlehem geëscorteerd. Onderweg ontving de groep een telefoontje waaruit bleek dat het leger de nog niet aangeplanten boompjes en het gereedschap had geconfisqueerd.

Drie advocaten van de 'Rabbis for Human Rights' zijn geïnformeerd en zullen er zaak van maken het materiaal terug te krijgen.
Vandaag hebben we van de boer vernomen dat alle bomen die we al hadden aangeplant, door de settlers uit de grond zijn getrokken en vernield zijn.

Wij roepen alle Nederlandse sponsors van olijfbomen en sympathisanten van de campagne op om de Israëlische autoriteiten te schrijven om hen aan te sporen de in beslag genomen olijfbomen en het gereedschap aan de boer terug te geven en hem niet te verhinderen zijn land te beplanten met de olijfbomen die gesponsord zijn door individuele sponsors van over de hele wereld met hulp van de Olijfbomencampagne. Tevens vragen wij sympathisanten om bekendheid te geven aan de activiteiten van de Women in Green en hun pogingen om de holocaust te gebruiken om hun illegale activiteiten te rechtvaardigen aan de kaak te stellen.

Women in Green

Women in Green is een organisatie van Israëlische kolonisten, opgericht in 1993, die volgens hun website als doel heeft zich in te zetten voor de veiligheid en het joodse erfgoed van historisch Israël. De Women in Green zijn tegen een twee staten oplossing en tegen het teruggeven van land dat in 1967 door Israël werd bezet. Zij steunen op aggressieve wijze de uitbreiding van Israëlische nederzettingen in gebieden die volgens hen geannexeerd moeten worden bij Israël.

Ruth en Nadia Matar, de voorzitters van de Women in Green, beschrijven in “Transfer of Arabs is the Only Solution for Peace: dat de arabieren in het 'Heilige Land' afstammelingen zijn van relatief nieuwe immigranten en zij zouden moeten 'terug'keren naar de arabische buurlanden waar zij volgens de Matars vandaan komen. Zij vinden ook dat de Verenigde Staten en de Europese Unie geld en politieke druk zouden moeten inzetten om de arabieren te verhuizen. Arabieren die zelfstandig uit het 'Heilige Land' vertrekken zouden een redelijke vergoeding kunnen krijgen en de Arabieren die willen blijven zullen moeten accepteren dat zij inwoner van een Joodse Staat worden.

De Women in Green is niet alleen politiek actief in Israël, ook in de Verenigde Staten zijn ze actief met het houden van demonstraties en het inzamelen van geld. In de VS hebben de Women in Green de status van liefdadigheidsorganisatie en is een gift aan hen aftrekbaar van de belasting.

Op de website van Women in Green www.womeningreen.org staat het volgende:
We handelen vanuit de overtuiging dat een Groot Israël een centrale rol speelt in de toekomst van het joodse volk. Vandaag, meer dan ooit, moeten we onze claim op het land ten uitvoering brengen. Naast onze dagelijkse activiteiten in scholing en hasbara voor de rechten van de joden op hun bijbels thuisland, houdt de Women in Green zich ook bezig met het aanplanten van het Staatsland van Israël in het hart van het Gush Etzion blok van nederzettingen, tussen Elazar en Alon Shuvut, om op de wijze het bezit van dit land veilig te stellen.

Het gebied dat op de website genoemd wordt, tussen de nederzettingen Elazar en Alon Shuvut is de locatie van het land van boer Yassin Da'doua waar de Noorse groep was uitgenodigd om olijfbomen aan te planten.
---

Hier zijn de adressen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de leden van de Commissie Buitenlandse Zaken en de ambassades waar u kunt protesteren:

Ministerie van Buitenlandse Zaken (Minister Uri Rosenthal)
Adres: Postbus 20061, 2500 EB Den Haag
Tel: +31 (0)70 348 64 86 Fax: +31 (0)70 34 84 848

Leden Commissie Buitenlandse Zaken:

M.Haverkamp@tweedekamer.nl, j.voordewind@tweedekamer.nl, a.pechtold@tweedekamer.nl, m.peters@tweedekamer.nl, m.thieme@tweedekamer.nl, r.deroon@tweedekamer.nl, C.vdStaaij@tweedekamer.nl, H.vBommel@tweedekamer.nl, H.Ormel@tweedekamer.nl, A.Eijsink@tweedekamer.nl, E.Irrgang@tweedekamer.nl, hantenbroeke@tweedekamer.nl, s.dikkers@tweedekamer.nl, m.hilkens@tweedekamer.nl, K.Ferrier@tweedekamer.nl, a.bosman@tweedekamer.nl, j.driessen@tweedekamer.nl, a.elfassed@tweedekamer.nl, w.hachchi@tweedekamer.nl, w.kortenoeven@tweedekamer.nl

Nederlandse ambassade in Tel Aviv: nlgovtel@012.net.il
Adres: PO Box 1967 - Ramat Gan 52118
Tel: +972 3 75 40 777, Fax: +972 3 75 40 748

Nederlandse vertegenwoordiger in Ramalla: ram@minbuza.nl
Adres: 12 Hollanda Street, El Bireh, Ramallah (off Nablus road)
Tel: (+972) (02)2406639 / (+972) (02)2409797 Fax: (+972) (02)2409638

Israëlische ambassade in Nederland: info@hague.mfa.gov.il
Adres: Buitenhof 47, 2513 AH Den Haag
Tel: +31-(0)70-3760500, Fax: +31-(0)70- 3760555

------------------------------------------------------------------

(*)
ABVAKABO FNV delegatie bezoekt Palestijnse gebieden met de Olijfbomencampagne
Twaalf vakbondsleden bezochten begin februari 2012 de Palestijnse gebieden om meer te leren over het leven van de Palestijnen onder militaire bezetting in de Westbank en de situatie in Oost Jeruzalem. In 2010 werden in totaal 75 olijfbomen gesponsord door verschillende afdelingen van ABVAKABO FNV. Deze bomen zijn grotendeels aangeplant bij een Palestijnse boer uit Beit Ummar op zijn land grenzend aan de Israëlische bypassroad van Jeruzalem naar Hebron, Route 60, tegenover de nederzetting Efrata. In een 10 jaar durend proces in de Israëlische rechtbank heeft deze boer bewezen dat het land zijn eigendom is en momenteel wordt zijn land met rust gelaten door de Israëlische overheid.
We bezochten het veld en spraken over het werk van de Olijfbomencampagne. De coördinator van de campagne, Baha Hilo, merkte op dat het eigenlijk niet mogelijk is om eeuwenoude olijfbomen, die generaties lang onderhouden zijn geweest en vruchten hebben gedragen, te vervangen door jonge bomen. De delegatieleider van de ABVAKABO FNV stelde dat: “jonge mensen zijn de toekomst, olijfbomen zijn geschiedenis èn toekomst.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.