dinsdag 20 december 2011

UCP: Test eerlijke handel, De smaak van bezetting

Producten uit nederzettingen

Een gevestigd principe in het internationaal recht luidt: "ex iniuria ius non oritur". Dat betekent: uit onrecht kan geen recht volgen. Toepassing van dit principe betekent dat als de nederzettingen illegaal zijn, dat datgene wat er uit voortkomt ook illegaal is. Met andere woorden: het verhandelen van de producten uit deze nederzettingen of verdienen aan investeringen in die nederzettingen is eveneens illegaal. Waar het gaat om het gebruik van bouwland of natuurlijke hulpbronnen, grondstoffen en water, is dit vastgelegd in VN resolutie 65/197.

Meer in De smaak van bezetting.

Test eerlijke handel - Uit onrecht kan geen recht voortkomen: wie profiteert van de bezetting?

Nederzettingen zijn illegale Israëlische vestingen op de Westelijke Jordaanoever, in door Israël bezet Palestijns gebied. De nederzettingen zijn illegaal en staan vrede in de weg. Dat vindt niet alleen UCP, dat is bekrachtigd door het internationale recht, en dat vinden ook president Obama en onze Minister van Buitenlandse Zaken. Uit onrecht kan geen recht voortkomen. Het is daarom niet verantwoord te investeren in of zaken te doen met bedrijven die gevestigd zijn in de nederzettingen of er op een anderen manier van profiteren.

Meer in Test eerlijke handel


ABVAKABO FNV heeft als beleid 'Niet investeren in de Israelische bezetting' en is hiermee aan de slag daar waar zij als vakbond invloed kan uitoefenen in pensioenfondsen. Leden van ABVAKABO kunnen ook in die lijn handelen; UCP geeft daarbij mogelijkheden aan en zie hierbij ook de UCP-site over Human Rights Defenders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.