donderdag 13 september 2018

Interview met Aida Touma, Israëlisch parlementslid van de Arabische Joint List

Trump werkt strategisch verder aan zijn “Deal van de Eeuw”

TINE DANCKAERS . 13 SEPTEMBER 2018

Israëlisch parlementslid Aida Touma behoort tot de derde partij in Israël: de Joint List, een coalitie van vier voornamelijk Arabische partijen met dertien zetels in het Israëlische parlement. Haar identiteit, Arabische met een Israëlisch paspoort, lijkt echter hoe langer hoe meer een betwist gegeven in Israël. Israël is het land van en voor Joden, dat staat sinds juli dit jaar bij wet opgetekend. De nationalistische Natiestaatwet stelt dat Israël het thuisland is van het Joodse volk. Over andere etniciteiten wordt niet gesproken, ook niet over de twintig procent Palestijnse burgers in Israël of andere niet-Joodse minderheden.

WAT BETEKENT DE NATIESTAATWET? 
Op donderdag 19 juli 2018 keurde het Israëlische parlement een wet goed die Israël definieert als een natiestaat voor Joden. De wet stipuleert dat Israël ‘het historische thuisland is van het Joodse volk’ en geeft de Joden een exclusief zelfbeschikkingsrecht’. Arabisch is niet langer een officiële taal naast het Hebreeuws. In de plaats krijgt het Arabisch binnen institutionele middens een speciale status. Jeruzalem wordt genoemd als enige en ondeelbare hoofdstad.De Natiestaatwet passeerde zonder dat er in politiek Europa een haan echt naar kraaide, stelt Aida Touma. ‘Opmerkelijk, want de wet druist in tegen de democratische principes die de Europese Unie, een belangrijke partner van Israël, hoog in het vaandel draagt.’ Samen met andere leden van de Joint List ontmoette Touma in Brussel Europese commissie- en parlementsleden. Ondanks flink wat tegenwerking van de Israëlische diplomatie ontmoette hun politieke leider Ayman Odeh ook de hoge vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini. Hoofdpunt op de agenda: de Natiestaatwet.

Waar moest Europa dan van overtuigd worden? ‘We benaderen de EU omdat we geloven dat dit niet alleen een interne kwestie is.’

Aida Touma: De EU heeft zeer goede banden en samenwerkingsakkoorden met Israël. Via die akkoorden verbindt Israël zich aan de Europese principes van bescherming van mensenrechten en democratie. De Natiestaatwet druist daar ten eerste volledig tegen in. Ten tweede: met deze wet sluit Israël definitief de deur voor de tweestatenoplossing. De wet garandeert immers woordelijk de verdere kolonisatie van Palestijnse gebieden. Ook dat druist in tegen de principes van de EU, die de tweestatenoplossing, de oprichting van een Palestijnse staat, als enige strategie en oplossing ziet en daar al veel in heeft geïnvesteerd. Als iemand die Europese strategie wil saboteren, moet de Europese Unie waakzaam zijn en zou ze stappen moeten ondernemen. Daarom zijn wij hier.

Ik leg mijn vertrouwen in de schoot van Europese politici. Kijk, ik ben al heel mijn leven politiek actief. Ik weet dat politici veel druk ervaren. Maar ik weet ook dat politici manieren kunnen vinden om daarmee om te gaan en toch trouw te blijven aan principes.

Verder> 
https://www.mo.be/interview/trump-werkt-strategisch-verder-aan-zijn-deal-van-de-eeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.