zondag 8 april 2018

De verzwegen boodschap van Martin Luther King

50 jaar geleden werd Martin Luther King vermoord. "Opiniemakers houden er van om Martin Luther King te presenteren als een inspirerend icoon liever dan als een radicale leider. Vandaag zou de echte King nooit uitgenodigd worden in het Witte Huis omdat hij veel te links is". In 2013 schreef Michael Parenti exclusief voor DeWereldMorgen.be deze analyse van zijn echte, grotendeels verzwegen boodschap.


... In 1967 werd hij een steeds ernstiger probleem voor de verdedigers van de privileges en de winsten. King protesteerde in dat jaar tegen de oorlog in Vietnam, een feit dat nog zelden vernoemd wordt. Veel progressieven (zwart en blank) voelden zich ongemakkelijk bij zijn standpunten. Zij vonden dat hij zich beter concentreerde op de burgerrechten zodat hij zijn potentieel publiek niet zou vervreemden met zijn anti-oorlogsstandpunten. Maar voor King was Amerika de grootste leverancier van geweld in de wereld geworden, veel meer geld uitgevend aan dood en vernieling dan aan levensbelangrijke sociale programma's. ....  


Doet ook denken aan de genocide in Guatemala (met steun van de VS en Israel) waarvan de oud-president Rios Montt (1982-1983) pas overleed. Zie http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/05/21/medeplichtigheid-vs-bij-genocide-guatemala !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.