maandag 30 oktober 2017

Deens fonds ontdoet zich van foute beleggingen

Deens fonds ontdoet zich van foute beleggingen

Het Deense pensioenfonds Sampension heeft beleggingen van de hand gedaan in vier bedrijven die betrokken zijn bij de illegale Israëlische kolonisering en exploitatie van Palestina. Van Nederlandse pensioenfondsen wordt dit jaar dezelfde stap verwacht.

Een vrachtwagen van het Duitse bedrijf HeidelbergCement vervoert steenslag uit de groeve Nahal Raba op de bezette Westoever. De exploitatie ervan door Israël is in strijd met het internationaal recht.Human Rights Watch 
Het Deense pensioenfonds Sampension heeft vier bedrijven uit zijn beleggingsportfolio geschrapt vanwege hun rol in de Israëlische kolonisering van Palestina en de exploitatie van Palestijnse bodemschatten. Het betreft de Israëlische bedrijven Bank Hapoalim, Bank Leumi en telecombedrijf Bezeq, alsmede het Duitse bedrijf HeidelbergCement. Met zes andere bedrijven is het fonds nog in gesprek.
De maatregel is het gevolg van een in januari 2017 gepubliceerd rapport van het Deense centrum voor onderzoeksjournalistiek Danwatch. Daarin werd vastgesteld dat de vijf grootste Europese pensioenfondsen – waaronder de Nederlandse fondsen ABP en PFZW – 7,5 miljard euro hebben belegd in bedrijven die actief zijn in en rond de illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’). Danwatch onderzocht daartoe de activiteiten van 36 van die bedrijven, waaronder het Nederlandse Altice.

Lees verder https://rightsforum.org/nieuws/deens-fonds-ontdoet-zich-foute-beleggingen/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.