zaterdag 10 december 2016

Samenvatting van BDS impact in 2016

Het jaar 2016 zal door Palestijnen en door degenen die vrijheid, gerechtigheid en gelijkheid voor de Palestijnen steunen, onder meer, herdacht worden als het jaar waarin Israel een totale oorlog begon tegen de door Palestijnen geleide wereldwijde BDS-beweging voor Palestijnse rechten, in een wanhopige poging die te vermorzelen.
ramadan-tov
Wat dat betreft zal 2016 ook worden herdacht als het jaar van het spectaculair falen van Israel, aangezien BDS alleen maar verder de mainstream ingroeide en de impact ervan op het Israelische regime van bezetting, kolonialisme en apartheid toenam.
In 2016 zette Israel financiële activa, intensieve spionage, goed geoliede propaganda, cybersabotage en, het belangrijkst, juridische oorlogsvoering in tegen BDS mensenrechtenactivisten en netwerken.
Na de frustratie met het succes van BDS in het Westen, Latijns Amerika, de Arabische wereld, Zuid Afrika en delen van Azië, hoopte Israel hun enorme invloed op het Amerikaanse Congres en de wetgevende macht in de staten en op de regeringen van onder meer Frankrijk, GB en Canada te gebruiken om BDS te onderdrukken. Israel heeft geprobeerd BDS van hogerhand te stigmatiseren, demoniseren en in sommige gevallen te delegitimeren, nadat ze er niet in geslaagd waren de beweging wereldwijd van onderaf en op het niveau van het maatschappelijk middenveld te vernietigen.
Gedurende dit jaar is BDS alleen maar sterker en sterker geworden.
Grote multinationals, waaronder Orange en CRH, beëindigden hun betrokkenheid bij Israelische projecten die Palestijnse rechten afkalven. Dit kwam nadat Veolia in 2015 uit Israel vertrok nadat het miljoenen aan aanbestedingen verloor als gevolg van zeven jaar BDS campagnes.
Ook dit jaar verklaarden tientallen gemeenteraden, vooral in Spanje, zichzelf tot “Israelische Apartheidvrije Zones” en belangrijke kerkgenootschappen in de VS desinvesteerden uit Israelische banken en internationale bedrijven die de bezetting steunen.
Een uitzonderlijk opvallende prestatie voor de BDS beweging in 2016 was het succes bij het winnen van steun voor het recht om Israel te boycotten voor Palestijnse rechten onder het internationaal recht van de Europese Unie, de regeringen van Zweden, Nederland en Ierland, plus Amnesty International, de Amerikaanse Beweging voor Burgerrechten (UCLA), de Internationale Federatie voor Mensenrechten en honderden politieke partijen, vakbonden en sociale bewegingen over de hele wereld.
De logica van het collaboreren met Israels regime van onderdrukking begint plaats te maken voor de logica van aanhoudende internationale druk, die essentieel was bij de beëindiging van de Apartheid in Zuid Afrika. De VN Mensenrechtenraad nam bijvoorbeeld in maart de beslissing om een database te creëren van Israelische en internationale bedrijven die betrokken zijn bij en profiteren van het Israelische bezettingsregime. Deze opmerkelijke ontwikkeling heeft veel bedrijven nerveus gemaakt wat betreft hun eigen betrokkenheid bij Israels serieuze schendingen van het internationaal recht.
De volgende tijdlijn geeft een opsomming van de belangrijkste indicatoren van de impact van directe en indirecte BDS op diverse gebieden.
Lees meer op 

http://www.docp.nl/samenvatting-van-bds-impact-in-2016/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.