zondag 26 september 2010

NIEUWSBRIEF PALESTINA-WERKGROEP ABVAKABO FNV – 21-9-2010


Dag over Internationale Solidariteit op 30 oktober, ter herinnering
Het programma en de informatie over hoe je aan te melden voor de bijeenkomst staat uiteraard op de ABVAKABO-site, hier:
http://www.abvakabofnv.nl/nieuws/nieuws/vakbond-en-internationale-solidariteit
Kom en stimuleer collega’s om deel te nemen teneinde de internationale solidariteit vanuit ABVAKABO FNV (vanuit de FNV) te helpen versterken. Voor wat ons betreft vooral inzake Palestina en waar goed mogelijk in samenwerking ook met andere maatschappelijke organisaties, die actief zijn op het thema. Dwarsverbanden kunnen ons immers sterker maken.

Ook Platform A, het ABVAKABO-ledenblad van september, roept via het artikel “Internationale solidariteit verder in kaart gebracht” de leden op tot actieve deelname. Dat artikel doet tevens kort verslag over het werkbezoek aan Amman in juni vanwege de driedaagse ‘International Solidarity Workshop’ met zusterbonden in het Midden-Oosten. Het verslag van die workshop was in de mail van 3 september bijgevoegd. Laat ieder dit goed lezen in de voorbereiding op de solidariteitsdag.
Uit dat workshopverslag (Verslag Ammanworkshop juni 2010) een greep, ter inspiratie- zoals het Internationaal Gerechtshof te Den Haag (het ICJ) al duidelijk in 2004 verlangde moet de vakbeweging zich inzetten voor de ontmanteling van ‘de muur’, die de Palestijnse economie verwoest, en de volledige uitvoering van de ICJ-uitspraak.
- de internationale BDS-campagne biedt daarbij dan goede aanknopingspunten voor druk.
- bezie welke Nederlandse bedrijven investeren in dan wel profiteren van de bezetting; maak daar een eind aan.
- fact-finding missies van vakbonden zijn belangrijk.
- promoot de olijfboomcampagne.

-----------------------------------

De olijfboomcampagne

Van de campagnecoördinator ontving ABVAKABO in juli deze brief, qua inhoud al bekend
http://www.abvakabofnv.nl/PDF/bondsraad/222333/248174/.pdf
Deze gaat over het bezoek tijdens de Vredesweek van Baha Hilo, in Palestina de coördinator van de campagne, en over twee soorten Palestinareizen.
In oktober neemt van onze werkgroep Jose van Leeuwen uit Den Haag deel aan de olijfplukreis, meer deelnemers zijn welkom (http://www.planteenolijfboom.nl/).

-----------------------------------

De Internationale vakbeweging en Palestina

De Britse vakbonden gaan zich sterker inzetten voor een desinvesterings- en boycotcampagne richting bedrijven die profiteren van de Israelische bezettingspolitiek.
Het artikel ‘TUC votes for campaign of boycott and disinvestment to free Palestine’ van de Palestine Solidarity Campaign (UK), 14 September 2010, is te vinden op de PSC-site:
http://www.palestinecampaign.org/
Van de TUC een belangrijke stap, die binnen de FNV navolging verdient.

-----------------------------------

Film over ‘de muur’

Er is sinds juli een korte film van documentairemaker Michiel Vaanhold, gemaakt in opdracht van UCP. De film is geselecteerd voor het Nederlands Online Film Festival (NOFF) en er kan online op worden gestemd.
http://www.unitedcivilians.nl/nl/doc.phtml?p=news&lang=nl&archive=0&article=1062&type_id

Wat ABVAKABO met de muur wil, dat weten we al: slopen!http://www.youtube.com/watch?v=1_knw9Fr8zc
Na 30 oktober gaan we daar meer werk van maken.

-----------------------------------

Situatie Palestijnse werknemers: snapshot
Over hoe Israel armoede creëert door roof van land, water en olijfbomen een bericht van Amnesty: Hoe Israël Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever verdrijft http://www.aivl.be/nieuws/focus-hoe-israel-palestijnen-uit-de-westelijke-jordaanoever-verdrijft/29394
… De bewoners verliezen niet enkel het dak boven hun hoofd, maar ook hun broodwinning. Zij die niet op familie of liefdadigheidsorganisaties kunnen rekenen, worden dakloos en belanden in de armoede. …

Dergelijke verdrijving gebeurt overigens niet alleen in ‘de bezette gebieden’, zie hier over het dorp Al Araqib in de Negev http://www.alternativenews.org/english/index.php/topics/news/2853-israel-demolishes-bedouin-village-for-fifth-time-in-two-months--
In de NRC schreef Guus Valk op 17 september over deze zaak in het artikel ‘Bedoeïenen moeten wijken voor parken, Bulldozers verwoesten Bedoeïenendorpen, maar de bewoners blijven bouwen’. Deze bevolkingsgroep is het armste deel van de bevolking in Israel. Hoe dat komt wordt nu wel duidelijk.

-----------------------------------

Russell Tribunaal over Palestina
In november houdt het ‘Russell Tribunal on Palestine’ te Londen met stevige steun vanuit de Britse vakbeweging een driedaagse bijeenkomst over ‘corporate complicity’, over medeplichtigheid van bedrijven aan de bezetting.
Ook enkele specialisten uit Nederland hebben daar hun inbreng, deels over sommige beleggingen van pensioenfondsen. Vanuit FNV-bonden ligt deelname voor de hand en is dus zeer welkom.
Hier nadere informatie
http://www.russelltribunalonpalestine.com/en/sessions/london-session
… It will examine International corporate complicity in Israel’s Violations of International Human Rights Law, International Humanitarian Law, and War Crimes. …

-----------------------------------

Vredesproces
Voor wie zich hierover wil bijspijkeren, hier een video
THE PEACE PROCESSION
http://www.youtube.com/watch?v=5Fm0TcjT95M&feature=player_embedded
Marwan Bishara geeft een rondleiding langs veel fraaie teksten.

-----------------------------------

De Palestinawerkgroep wil binnen de FNV de Palestina-solidariteit goed op de kaart zetten en houden, primair in de ABVAKABO.
Contactpersonen: Lot van Baaren (lotvanbaaren@fastmail.fm) en Wim Lankamp (w.lankamp@hccnet.nl)

Kerngroep: Bert Giskes, Corry Westgeest, George de Roos, Guus Hoelen, Kees Thieme, Lot van Baaren, Peter Drucker, Piet de Vries, Purwanto, Rik Min, Wim Lankamp.

Leden c.q. belangstellenden: er zijn plm. 90 ‘leden’, voor een kwart vanuit andere FNV-bonden.

De kerngroep komt met enige regelmaat bijeen; wie daarin wil meedoen kan zich melden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.